Nazorg

Je tatoeëerder heeft zijn/haar best gedaan en nu is het aan jou om te zorgen dat je tattoo mooi geneest. Om te zorgen voor het beste resultaat zul je je tattoo goed moeten verzorgen. Een pas gezette tattoo is net een schaafwond en is gevoelig voor infectie. Dus houd je tattoo schoon. Hieronder lees je hoe je dat het best kunt doen:

  • Haal na minimaal 2 uur de folie of foliepleister van je tattoo af
  • Was voor het aanraken van de tattoo altijd eerst je handen. Raak de tattoo alleen aan tijdens het wassen of insmeren! Pas ook op voor kruisbesmetting. Dit betekent dat wanneer een bron van bacteriën in aanraking is geweest met een voorwerp, jij van dat voorwerp ook een infectie kunt oplopen. Bijvoorbeeld als een kat, die net op de kattenbak is geweest, op de leuning van de stoel gaat zitten en jij dan de leuning aanraakt met je verse tattoo, je kans loopt op een infectie.
  • Was je tattoo minimaal 1x per dag met warm water en milde, parfumvrije zeep. Neutral wasgel of Sebamed zeepvrije wasemulsie, gebruik absoluut geen antibacteriële zeep. Gebruik ook nooit een spons of washandje, dit zijn bronnen van bacteriën.
  • Laat de eerste paar keer je tattoo na het wassen aan de lucht drogen. Hierna maak je de tattoo met een schone handdoek deppend droog. Droog je tattoo nooit af door te wrijven, ook niet als deze jeukt.
  • Als je tattoo droog is smeer je met schone handen je tattoo in met een dun laagje Bepanthen zalf. Heb je tijdens het drogen andere dingen aangeraakt met je handen? Was dan je handen nogmaals voor je je tattoo aanraakt. Bepanthen zalf is vrij dik en stug. Je kunt de tube even in een beker heet water zetten. Als de zalf een beetje warm is smeert het namelijk beter.
  • Smeer je tattoo minstens 3x per dag in met een dun laagje Bepanthen. Doe dit altijd met schone handen. Smeer niet te dik. Dit sluit je tattoo af en is slecht voor de genezing. Voelt je tattoo wat droog? Dan mag je er wat Bepanthen op smeren. Dit helpt bovendien ook tegen de jeuk. Door het wassen en smeren met Bepanthen houd je je tattoo niet alleen schoon, maar zorg je er ook voor dat je huid mooi geneest zonder droog te worden. Ook voorkom je zo korstvorming. Een enkel korstje is soms niet te voorkomen, maar door goede verzorging houd je dit minimaal. Korstjes kunnen namelijk inkt mee uit de huid trekken en zo geneest je tattoo minder mooi. Pulk daarom nooit aan korstjes en trek losse velletjes nooit van je tattoo af.

Blijf je tattoo gedurende minstens 21 dagen verzorgen aan de hand van deze instructie..

Tijdens de genezing mag je niet  zwemmen, ook niet in natuurwater. Ook de sauna kun je nog even niet in en zorg dat je tattoo niet in de zon komt. Zon is sowieso niet goed voor een tattoo. Deze zal sneller verouderen in de zon. Gelukkig zijn er goede zonnebrandcrèmes ook speciaal voor tattoos. Gebruik indien je de zon in gaat altijd factor 50 op je tattoos, zo houd je je tattoos langer mooi.

Als je niet zeker weet of het goed gaat met het genezingsproces van je tattoo mag je altijd even bellen. Dan kunnen we, indien nodig, een afspraak maken om er naar te kijken. In de meeste gevallen kunnen we je telefonisch hulp bieden.